top of page

 

6.  DEREKÖY- YÖRÜKKEÇİDERE  - İNCİRLİ - ALACAOLUK

 

MESAFE : 17.44 KM.

ALINAN TOPLAM  İRTİFA: 787 M.

TOPLAM  İNİŞ: 346 M.

MAKSİMUM  İRİTİFA : 504 M.

MİNUMUM  İRTİFA: 48 M.

ZORLUK DERECESİ: ORTA

YOL: PATİKA, ORMAN YOLU VE DERE YATAĞI

 

 

 

 

SU: Yörükkeçidere köyü girişinden çıkışına kadar köy içinde 3 çeşme, yolun 11.2 km. sinde, İncirli Köyünde, yolun 13  km sinde (yolun 30 metre altında mevsimlik), 16. 3 km. sinde ve Alacaoluk’ta su mevcuttur.

 

KONAKLAMA : Dereköy hariç diğer köylerde konaklama imkanı yoktur.

 

KAMP: Bu parkur üzerinde pek çok noktada güvenle kamp kurulabilir.

 

BAKKAL/MARKET:  Sadece yolun başlangıç noktasında, Dereköy’de bakkal mevcuttur.

 

ULAŞIM: Toplu taşıma imkanı yoktur. Ancak köylerden bedeli mukabili sizi Gönen’e götürmeleri mümkün olabilir.

 

İLETİŞİM: Bu parkurun vadilerde kalan küçük bir bölümü hariç cep telefonları ile iletişim imkanı mevcuttur.

 

GENEL YOL TARİFİ: Dereköy köy kahvesine sırtınızı verdiğinizde, alabalık çiftliğine giden yolu göreceksiniz. Bu yola girin. Köy içinde bir müddet devam ettikten sonra dere yatağına ineceksiniz. Sol tarafınızda harika bir alabalık çiftliği var. Çiftliği geçip dere kenarına inince burada küçük bir dere geçişi sizi bekliyor. Dereyi geçtikten sonra sağa dönüp, geniş tarlanın solundan devam edin. Burada sol tarafınızda 300 metre ara ile iki mağara var. Patikalarını farkedeceksiniz. Görmeden geçmeyin.  Tarladan sonra dere islahı için açılmış toprak bir yola çıkacaksınız. Yoldan dere üzerindeki sete doğru gidin ve soldan seti aşıp devam edin. Bundan sonra kah dere kenarına inen, kah biraz dereden uzaklaşan harika bir yoldan devam edeceksiniz Ta ki eski bir dinamo binasının üstüne gelene kadar. (Aslında rota dinamo binasına aşağıdan, dere kenarından ulaşıyordu ama yapılan setler, özellkle yağışlı mevsimlerde geçişi çok zorlaştırdı. O nedenle biz de rotayı yukarı taşıdık.) Dinamodan sonra, yaklaşık 3 km.lik efsane bir parkur sizi bekliyor. 1960 lı yıllarda, dik bir yamaca dinamoya su getirmek için yapılmış kanalların üstünden, destansı bir yürüyüş yapacaksınız.  Sağınız da harika bir dere ve vadi olmak üzere. En nihayetinde soldan dereden ayrılan bir patika ile, Yörükkeçidere köyüne tırmanmaya başlayacaksınız. Bu patika daha sonra bir orman yoluna dönüşecek ve sizi köye kadar ulaştıracak. ( 7 km.)

 

Yol köy merkezine ulaşmadan soldan yukarıya devam ediyor. Bu arada köy girişinden çıkışına kadar su ikmali yapabileceğiniz 3 çeşme var. Köy çıkışına ve solda 10 tonluk bir su deposu olan noktaya geldiğinizde, depoyu geçip sağdaki yoldan devam edeceksiniz. Bir müddet sonra yoldan ayrılacak ve genellike hiç bir patikanın olmadığı kah açıklık, kah ağaçlık bir bölgeden geçerek, vadiye inerek karşı tepeye tırmanan net bir patikaya geleceksiniz. Patikaya girin ve karşı tepeye tırmanın. Patika bitince sola dönün ve geniş bir düzlükte dağılmış bir vaziyette yer alan ağaçlardaki işaretleri takip ederek devam edin. Gene bir müddet hiç bir belirgin patika yok. Ama endişe etmeyin. İşaretleme çok sık ve belirgin. Bir müddet sonra her iki yanı çok sık makilik bir patikaya geleceksiniz. İncirli Köyü de uzaklardan görülecek. Patikadan devam ediyoruz ve yaklaşık 500 metre sonra sola dönüp makilik alandan çıkıyor ve bu kez sağa dönüyoruz. Yaklaşık 50 m sonra sağımızdaki su yolunu atlayıp devam ediyoruz. (Buraya kontrol için gittiğimizde tel örgü çekilmiş. Ancak  etrafından geçmek mümkün.) Gene hiçbir belirgin patikanın olmadığı yamaçlarda işaretleri takip edip ilerliyoruz ve bir patikaya geliyoruz. Patika bizi bir çeşmenin önüne getirecek. Çeşmenin önünden devam ederek patikayı takip ederek kayalıklardan aşağıya iniyor ve köy yoluna çıkıyoruz. Köy hemen yukarımızda. Yoldan 50 -60 metre gittikten sonra sola ayrılıyor ve üstteki başka bir yola çıkıyoruz. Bu yol bizi doğrudan köy merkezine götürecek. (12 km)

 

İncirli köy merkezinden sağa dönüp, Alacaoluk köyüne giden ana yola giriyoruz. Köy çıkış tabelasına geldiğimizde hemen ileride yoldan sağa doğru ayrılarak aşağı inen başka bir yol göreceksiniz. Bu yolun hemen üstünde, ana yola paralel giden ve girişini ancak dikkatlice baktığınızda görebileceğiniz bir yol var. İşte biz bu yola gireceğiz. Bu yol boyunca iki çeşme var. Biri yolun 30 metre altında ve mevsimlik. Diğeri ise bu çeşmeden bir müddet sonra göreceğiniz kurumuş bir çeşme. Buradan sonra genel olarak düz bir irtifada, kayalık ve meşelik bir ormanda ilerliyoruz ve sonunda işaretler bizi aşağıya doğru indirecek ve bir düzlüğü geçtikten sonra küçük bir dere yatağını aşıp, kayın ormanı içerisinde belirgin bir patikaya sokacak. Yolculuk bundan sonra harika bir orman içerisinde. Patika düz sayılabilecek bir irtifada küçük iniş çıkışlar ile devam edecek ve sonunda soldan bir tırmanış noktasına getirecek. Kısa ama eğimi fazla olduğu için yorucu olan bu tırmanışı yavaş yavaş ve dinlenerek yapmanızı öneririm. Tırmanış sonrası gene solumuzda kalan harika bir patikaya çıkacağız. Bu patika bir müddet sonra sağa kısa bir tırmanişla bizi başka bir patikaya sokacak. Bu son patikaya çıktıktan sonra yaz kış akan  çeşmeye kadar devam ediyoruz. Çeşmeden kısa bir yürüyüş sonrası yol soldan yukarı doğru ana köy yollarından birine çıkacak. Bu yoldan sola dönerek köy meydanına kadar ilerliyoruz.

Screenshot_6.jpg
bottom of page