5. MESCİT – KEMERKAYA – ÇIĞMIŞ - DEREKÖY (ÜMİTCAN ROTASI)
MESAFE : 20.39 KM.
ALINAN TOPLAM İRTİFA: 498 M.
TOPLAM İNİŞ: 741 M.
MAKSİMUM İRİTİFA : 378 M.
MİNUMUM İRTİFA: 34 M.
YOL: PATİKA, ORMAN YOLU VE DERE YATAĞI
SU: Mescit Bölgesinde, yolun 6 km.sinde ve 11. Km.sinde Yörükkeçidere – Dumanalan yoluna çıktığınız noktadan yoldan ayrılıp sağa doğru 60-70 metre gittiğinizde ve Çığmış Mahallesinde,su mevcuttur.
KONAKLAMA : Dereköy’de köy çıkışındaki alabalık çiftliğinde, kamp ve konaklama yapmanız mümkündür. (İsmail Bey – 0535 262 26 50)
KAMP: Bu parkur üzerinde pek çok noktada güvenle kamp kurulabilir.
BAKKAL/MARKET: Dereköy'de bakkal mevcuttur.
ULAŞIM: Toplu ulaşım imkanı yoktur.
İLETİŞİM: Bu parkurun vadilerde kalan küçük bir bölümü hariç cep telefonları ile iletişim imkanı mevcuttur.
GENEL YOL TARİFİ: Köprüye gelmeden hemen önce, Mescitin önündeki yolun karşısında ki orman yoluna girip dere yatağı boyunca yürüyoruz. Yol bir müddet dere yatağından yükselerek devam ettikten sonra, bizi geniş düz ve açık bir alana çıkaracak. Bu düzlüğü çok eski, ancak izleri belirli bir traktör yolunu takip ederek boydan boya geçecek ve dere yatağına ineceğiz. Burada bizi çok derin olmayan bir dere geçişi bekliyor. Dereyi geçtikten sonra hemen karşıdan yükselen patikaya giriyoruz. Patika bir müddet sonra orman yoluna dönüşecek ve bir müddet sonra başka bir yola, bir 3 yol ağzına çıkacak. Sola doğru yeni yoldan devam ediyoruz. Yaklaşık 1 km. sonra bir yol ayrımı bizi bekliyor. Burada yol bize iki farklı alternatif sunuyor. Göğüs hizasına kadar suya girmeyi göze alarak bir doğa harikası olan Kemerkaya’ya görerek yola devam etmek, ya da suya girmeden geldiğimiz yoldan devam etmek.
a. Kemerkaya Seçeneği:
Kemerkaya yaklaşık 1.5 km.lik doğa harikası alternatif bir parkurdur. Bir noktada göğüs hizasına kadar suya girmek gerekir. Bu nedenle soğuk kış günlerinde geçmeniz önerilmez. Bahar ve yaz aylarında ise mutlaka görmenizi öneririz.
Tabelanın olduğu noktadan (tabela henüz takılmadı) yoldan sola doğru ayrılıyor ve orman içine giriyoruz. Çok kısa bir yürüyüşle başlarda küçük bir eğimle, sonlara doğru ise oldukça dik bir eğimle dere yatağına iniyoruz. Kemerkaya hemen sağınızda… Akan derenin kayaları delerek oluşturduğu bir doğa harikası. Bu noktadan sonra, kah taştan taşa sıçrayarak, kah sulara girererek 1.5 km. lik destansı bir yürüyüşe başlıyoruz. Çok dar bir kanyonda, dere yatağına yuvarlanmış devasa kayaların ve bunların arasından akan derenin oluşturduğu bu yol, kah derenin solundan, kah derenin sağından kayalara tırmanıp inerek devam ediyor. Kanyon iyice genişlediği noktadan sağa doğru dere yatağından ayrılıyoruz ve bir çeşmenin önüne geliyoruz. Burası esas yolla buluşma noktası. Bundan sonra tek yol olarak devam edeceğiz.
KEMERKAYA İÇİN UYARILAR
** Soğuk kış günlerinde ve yoğun yağışlı havalarda geçmeyin.
** Solo olarak geçmeyin.
** Bir noktada 1.2 - 1.3 m. derinlik olduğunu bilin. (Bu derinlikte geçilecek mesafe 1 metre kadar.) Diğer bölümler en fazla dizüstü derinliğinde.
** Suyun içi kayalıktır, bu nedenle dikkatli ve kontrollü basın.
** Suyun dışında ki kayalardan bazıları kaygan olabilir, dikkatli olun. Kayalara atlamayın.
** Bu uyarılar sizi korkutmasın. Dikkatli olduğunuz sürece kadın/erkek, genç/yaşlı güvenle geçebilirsiniz.
KEMERKAYA ROTASINI KULLANACAKLARA ÖNERİLER
** Kemerkaya rotasını geçiş biraz zaman alır ve efor ister. O nedenle bu alternatif rotayı kullanacaklar, planlamalarını Dereköy'e ulaşacak şekilde değil, Çığmış'a gidecek ya da Yörükkeçidere Köyü altında kamp kuracak şekilde yapmalılar.
** Mescit'ten gelecek olanlar, Kemerkaya ayrımında sırt çantalarını bırakıp Kemerkaya'ya inip, aynı yoldan geri dönebilirler. (Kemerkaya'yı geçtikten sonra 500 metre kadar ilerlemek hemen hemen tüm güzellikleri görmenize yetecektir.) Çığmış tarafından gelenler ise kemerkaya rotasına giriş noktasında bulunan çeşmede sırt çantalarını bırakıp, Kemerkaya'ya gidip, üstten ana rotadan aynı noktaya dönebilirler. (Bu seçenekte yaklaşık 3 - 3.5 km. fazla yürünmüş olur.)
** 3 kişi ve daha kalabalık gruplar, kamp yüklerini, derinliğin 1.2 - 1.3 metre olduğu bölümde elden ele aktararak ıslanmadan geçebilirler.
** Aradaki çeşme normalde yaz kış akan bir çeşmedir. Ancak zaman zaman suyu taşıyan hortumun çıkması nedeniyle akmayabilir. Çeşmenin tam arkasına doğru 60 - 70 metre yürüyerek hortumun çıktığı noktada suya ılaşabilirsiniz.
b. Yol seçeneği.
Tabelanın olduğu noktada (tabela henüz takılmadı) yoldan ayrılmayıp, yaklaşık 1 km. devam ediyoruz. 1 km. sonra yoldan sola doğru ayrılıp dere yatağına doğru alçalıyoruz. Yaklaşık 500 m. sonra bir çeşme önüne geliyoruz. Burası Kemerkaya’dan gelen alternatif rota ile birleşme noktası. Bundan sonra tek yol olarak devam edeceğiz.
Rotamız, çeşme önünden dere yatağını takip ederek devam edecek. Kısa bir yürüyüş sonrası dere yatağından ayrılıp yükselecek. Yaklaşık 6 km. harika manzaralara sahip bu yolu takip edeceğiz. Ta ki daha büyük bir yol olan, Yörükkeçidere – Dumanalan yoluna çıkana kadar. Rotamız soldan yoldan devam edecek. Ancak su ihtiyacı olanlar buradan sağa dönerek yaklaşık 60 -70 metre yol dışında olan iki çeşmeden su ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Yola çıktıktan sonra sola dönüp devam ediyoruz. Önce bir köprüyü geçeceğiz. Ardından da yolun sağında yer alan çiftliğe doğru devam ediyoruz. Çiftliğin hemen sona erdiği noktada sağa doğru yoldan ayrılarak tırmanmaya başlıyoruz. Yoldan ayrıldıktan sonra makilik ve taşlık alandan yavaşça yükseliyoruz ve çok kısa bir yürüyüş sonrası küçük bir su akıntısının oluşturduğu su yolunu geçip, karşıdaki açıklık alandan hafifçe sağa doğru tırmanıyoruz. Bu tepenin zirvesine çıkınca sağa döneceğiz Hayvanlar için yapılmış bir su yalağını geçip hemen karşımızda yukarıda duran ağaçlık alana doğru devam edeceğiz. Ağaçlık alana ulaşınca bir yol göreceksiniz, bu noktadan sağa dönüp yoldan devam ediyoruz. Çok kısa olan bu yol birkaç yüz metre sonra bitecek. Bitme noktasına gelmeden hemen önce, sola doğru yoldan ayrılıyoruz ve çıktığımız açıklık alanın hafifçe sağından tırmanıyoruz. Yol bundan sonra kah makilik, kah kayalık, kah ağaçlık bölgelerden geçerek tırmanacak ve en sonunda zirveye geldiğimizde makilerin arasından, kayalık bir patikadan yeni bir yola çıkacak. Bu noktada Çığmış köyünü de göreceksiniz. Yeni yoldan ve köye doğru alçalacağız. Yaklaşık 1 km. sonra düz ve açık bir alana geleceğiz. Yol buradan sağa ayrılıp yeni bir patikaya girecek. Bu patika bizi artık Çığmış köyüne kadar götürecek ve camiinin ve kahvenin olduğu köy merkezine getirecek.
Yol, meydana çıktığınız noktadan keskince sola dönerek Dereköy’e devam ediyor. Döndükten hemen sonra yoldan sağa giden patikaya gireceğiz oradan da bir üst yola çıkacağız. Bu yolu bir müddet takip ettikten sonra, ağaçlık alandan yoldan ayrılacağız ve yeni bir yola gireceğiz. Bu yol bizi sırtta geniş bir açık alana çıkaracak. Bu sırt boyunca kah açık alandan, kah makilik alandan geçeceğiz ve 2 km. lik bir yürüyüş sonunda sağdan aşağıdaki dere yatağına doğru alçalacağız. Patika bizi dere yatağına kadar indirecek. Dere yatağından sola dönerek, bir müddet devam edeceğiz ve en sonunda Dereköy’ün alt yoluna ulaşıp, sağa dönerek köy meydanına doğru ilerleyeceğiz.